Lolita

Lolita

Giphy

meer

You dirty old man. Lolita zegt het tegen Humbert Humbert, zwaar verliefd op het veel jongere meisje, en hoeveel mensen denken het als je zegt dat dit boek van Nabokov echt briljant is. Natuurlijk, het is altijd een beetje omstreden geweest, maar het verhaal is bepaald geen uitnodiging om jacht op jonge meisjes te maken. Een happy end heeft het boek niet, maar het leven van de eigenlijke hoofdpersoon Humbert Humbert wordt zo spannend en meeslepend verteld, dat je gewoon niet kunt stoppen met lezen. In een recensie stond ergens "op elke pagina een nieuwe vondst", en zo is het. Geweldig geschreven!

Wat valt er te verzamelen aan Lolita? Genoeg dus. Er zijn tientallen verschillende versies met andere covers uitgegeven over de hele wereld (waarover zelfs een heel boek is uitgegeven), het boek is tweemaal zeer ingetogen verfilmd, er verschijnen regelmatig berichten in de pers, er zijn foto's, persiflages, bewerkingen (van Dagboek van Lo tot Lolito). En ik heb natuurlijk ooit een echte Lolita gekend, niet wetende wat die naam symboliseerde!

Ik heb onlangs een fraai franstalig boekje met een zeemeermin op de cover aangeschaft (foto Eve Morcrette, van een fotogeniek nichtje), waarin Lolita als onderwerp in films, boeken, strips, toneel, muziek enzovoort op zakelijke toon aan bod komt, een leuke aanvulling op een engelstalig boekje waarop Lolita op het witte doek wordt besproken. Ook een leuke aanschaf: een filmkaart met korte inhoud, een cd-tje van Alizee (die moet je gezien en gehoord hebben) en een ander (dubbel)cd-tje dat je niet perse hoeft te luisteren...

Kortom, ik ben voorlopig nog niet uitverzameld en je weet het: heb je op zolder nog iets liggen waar je toch niks mee doet!

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}