Mijn verzamelwoede

Verzamelen zit mij in het bloed. Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn ouders verzamelden postzegels en toen ik nog jong en onnozel was, heb ook ik ook zo'n postzegelclub gezeten. Eigenlijk best wel leuk, beetje ruilen, prijsvraagje, bingo (alleen heette het toen kienen, bingo zal wel een heidens gokspel zijn geweest) en in de zomer de onvermijdelijke begonia mee om in leven te houden tijdens de zomerstop.

Dat met die postzegels heeft niet lang geduurd. Toen ik 10 of 11 was, won ABBA het songfestival. Al mijn zakgeld, en later het geld van de folderwijk, ging op aan muziekbladen en plaatjes van vooral Agnetha natuurlijk. Ik had al vroeg een zwak voor het zogenaamde zwakke geslacht.

Langzaam verschoof mijn interesse naar boeken. Ben je er nog? Nu ik dit zo opschrijf klinkt het vreselijk saai! Maar goed, boeken dus. De Engelandvaarders, Bob Evers, de Kameleon, Arendsoog, de Hardy Boys, ik heb ze allemaal verslonden. En niet te vergeten: een abonnement op de Sjors, later Eppi, met Guust, Trigie en de nog altijd niet te versmaden Natasja.

Tijdens het lezen altijd muziek op natuurlijk. Nee, niet allen ABBA, hoewel dat wel een chickmagnet was. Ik ben zelfs nog eens met de dochter van iemand die een bedrijf had waar we thuiswerk voor deden, om al die hobby's te bekostigen, naar ABBA The Movie geweest. Believe it or not, ze heette Lolita en alleen van die naam kreeg ik het al warm. Wij samen met de trein van Soest waar we toen woonden naar Utrecht, best spannend als je 12 of 13 of zo bent. Het was een belevenis, en ter geruststelling van alle jaloerse vrouwen: nothing happened.

Las ik ook nog normale boeken? Jazeker, want ik was natuurlijk een intelligente jongen. Het was nog een beetje te vroeg voor Nabokov, wat ik later wel heb ingehaald, maar ik had wel bijvoorbeeld sterke interesse in real crime stories. Mijn vader was politieman en hij had een boek van Hans van Straaten met allemaal waargebeurde moorden in Nederland, van Leidse Mie tot de Baarnse moordzaak, bijna bij ons om de hoek. Moordenaarswerk, heet het. Een klassieker en een aanrader, en het begin van een aardige collectie. Misschien onbewust wel de inspiratie voor mijn rechtenstdie die ik later ben gaan volgen aan de VU in Amsterdam, who will tell?

Daarnaast begon ik Nederlandse auteurs te lezen. Eerst vooral verhalenbundels, van Herman Pieter de Boer (met pentekeningen van Pat Andrea, vaak met een licht erotische inslag) tot Maarten 't Hart en mijn all time favorite Maarten Biesheuvel. Langzaam breidde dit zich uit en ik heb ruimte tekort voor Nabokov, Guy de Maupassant, Charlotte Mutsaers, mijn verzameling strips, muziek, dvd's (hallo Lindsay Lohan, Marilyn Monroe, Drew Barrymore, Natalie Portman, Dakota en Elle Fanning en iedereen die ik nu vergeet) en last but not least: Alice in wonderland.

Wil je weten wat ik verzamel, met foto's en toelichting uiteraard (because what good is a book without pictures in it?), hou dan de site in de gaten! Je weet maar nooit welke onthullingen er volgen vanaf het terras na een warme zomerdag en een versnapering...

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}