Who the bleep is Alice?

Als Alice-verzamelaar kijk ik zo af en toe bij de afdeling vinyl en soms kom je de grootste troep tegen, maar kun je het laten liggen? Nee natuurlijk. Zelfs de aller aller slechtste elpee, met kinderliedjes en sprookjes, moet mee naar huis (mits laag geprijsd, we blijven Hollanders). Je moet zometeen maar even bij de foto's kijken; niet alleen was wat op de elpee stond van B-kwaliteit (no offense, maar ik heb ze geluisterd en over smaak valt niet te twisten), maar zelfs de hoes was in het algemeen miserabel. Een van de eerste elpees is een double feature met Heidi, afgebeeld als een lief meisje in de bergen (aus Tirol vielleicht?) en op de andere kant staat de afschuwelijkste Mad Hatter ever. Toch gekocht uiteraard, voor de heb, en omdat er een boekje bij zat met het hele Alice-verhaal. Nou ja, bekijk zelf de foto's maar van al die andere kinderalbums. (Eigenlijk is die Europa-elpee nog wel leuk, met een onschuldig ogende Alice en een streng kijkende ruitenkaart.)

Ik kom veel liever thuis met een plaat of een cd met echte Alice-muziek. Sommige nummers gaan echt over Alice in Wonderland, andere gaan gewoon over meisjes die Alice heten, waar ook niks mis mee is. Je komt helaas maar weinig albums tegen die helemaal over Alice gaan, sterker nog, tot nog toe heb ik er maar één: Almost Alice, met 16 nummers van Avril Lavigne (met de titelsong van de film. I love Avril, maar de videoclip was leuker dan het nummer) tot Grace Potter, met een heel aardige cover van Jefferson Airplanes White Rabbit en de onvergetelijke openingszin "One pill makes you larger and one pill makes you small, and the ones that mother gives you don't do anything at all". Mijn favoriete nummers zijn Shinedown (Her name is Alice, ingeklemd tussen de regels van een quote van Lewis Carroll: If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is, because everything would be what it isn't. And contrary wise, what is, it wouldn't be. And what it wouldn't be, it would. You see?) en het nummer The Lobster Quadrille van Franz Ferdinand (Will you, won't you, will you, won't you, will you join the dance? Kijk verder maar bij de foto's; in het boek Songs from Alice is het hele gedicht opgenomen).

Een wat duisterder Alice is door een van mijn favoriete zangers opgenomen, Nick Cave. Ja ja, ik weet het, you hate him or you love him, maar ik ben in 2013 naar zijn concert in de Heineken Music Hall geweest (op uitnodiging van de vader van een vriendin van mijn jongste dochter: Koen, nogmaals duizendmaal bedankt!) en de man is een god. Hij stond nog geen 10 meter van ons af. Voor ons stonden twee dames compleet uit hun dak te gaan en ze hadden hem geloof ik het liefst de kleren van het lijf gescheurd, en zijn nummers Red Right Hand en Stagger Lee krijg ik nooit meer uit mijn hoofd. Maar goed, hij heeft ook een nummer over Alice opgenomen, Watching Alice (dressing in her room), waarbij wordt gesuggereerd dat hij het heeft geschreven vanuit de voyeuristische blik van Lewis Carroll. Ik weet niet zeker of dit wel over onze Alice in Wonderland gaat, of misschien toch; ik heb wel eens ergens gelezen dat hij op tournee in zijn hotelkamer graag naar de lichtvoetige musical van Alice in Wonderland keek met de betoverende Kristine DeBell (or so I'm told), just to kill the time (quote van Herman Brood).

Je hebt net natuurlijk even snel bij de foto's gekeken om naar Kristine DeBell te zoeken, maar die zit er niet tussen, want (nog) niet in Coenraads Collectie! Misschien ben je wel wat andere aardige dingetjes tegengekomen, zoals de elpeehoes van Genesis, Nursery Cryme (:geen schrijffout) waarbij een creepy je recht aankijkende Alice cricket speelt met hoofden en lijkt te zeggen: You're next! Ook leuk om te zien, maar dat zie je niet op de foto helaas, is de videoclip van Tom Petty (Don't come around here no more), waarbij hij de Mad Hatter is en het op zijn teaparty minder goed afloopt met een letterlijk zeer smakelijke Alice, en in de categorie smakelijk moet je ook zeker Gwen Stefani's videoclip What You waiting for bekijken, over een songwriter die van haar writersblock wordt afgeholpen dankzij (het horloge uit) Alice in Wonderland; tick tock tick tock tick tock tick tock. Check youtube, de extended explicit version is een kleine speelfilm op zich, inclusief een enquete als je goed oplet. True or false: hedgehogs (:egels) live in hedges.

In een heel andere categorie valt Smokie met hun tearjerker Living next door to Alice over het verhuizende buurmeisje: "... for 24 years I've been living next door to Alice. 24 years just waiting for a chance, to tell her how I feel and maybe get a second glance, now I've got to get used to not living next door to Alice." Het ergste komt nog, want dit nummer gaat alleen maar over een loser (kom op zeg, iemand 24 jaar platonisch verlangen en dan raar opkijken als ze verhuist!), er is ook een loser die het nummer in aangepaste versie heeft opgenomen: Gompie, met het geweldige Who the fuck is Alice. Bestaat er echt een Alice die het leuk vindt als er op elk feest waar ze erachter komen dat je Alice heet Gompie uit de speakers knalt en een paar aangeschoten, tja hoe noem je ze, zo hard mogelijk in je oor schreeuwen: ALICE, WHO THE FUCK IS ALICE. I sure hope not, een beetje de naam Alice bezoedelen. Als je dan toch van foute platen houdt, kies dan maar voor de frontale aanval van Full Force met hun Alice, I want you just for me! (Als die heren die op de hoes van de maxi-singel staan dat met zijn zessen tegen je roepen, wordt het tijd om op te stappen...) of, maar dat is echt een heel erg foute plaat, Neil Sedaka (in een soort reïncarnatie van Lewis Carroll?) met Alice in Wonderland (www.azlyrics.com):

"Alice, pretty little Alice, pretty little Alice in Wonderland. Alice in wonderland, won't you take me by the hand, And lead me to your wonderland of love. I took one look at you, and that was all I had to do, Alice, you're the girl I'm dreamin of. Tweedle dum, tweedle dee, You have made my life a fantasy. You don't know what you're doing to me, My heart goes pitter patter 'cause I'm mad as a hatter for Alice, my little girl, there is no other in this whole wide world, Take me by the hand, tell me you understand, Alice, Alice in wonderland Oh Alice, pretty little Alice, pretty little Alice in wonderland".

Very Scary!

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}